NU KAN FÖRBUDET KOMMA
//Tänk så mycket meningslöst tjafs vi hade besparats, så många anklagelser om rasistiska motiv vi hade sluppit ta emot, om inte det här landet i så hög grad bestod av obildade människor med tvärsäkra åsikter.
Tänk om forskarvärlden, politiken och journalistkåren inte bestod av så många räddhågsna och ryggradslösa stackare.
Tänk att detta land, som drivit individualismen längre än något annat, ändå består av en så konflikträdd och konformistisk befolkning…//
//…Man kan ändå glädjas åt att den visserligen långsamma process går mot ökad saklig kunskap följt av ett slags genant medgivande om att tidigare tolkningsmodeller för länge sedan förlorat relevans. Men man erkänner inte hur fel man tidigare haft, det hade varit att gå för långt, och man ber inte om ursäkt till alla dem som man tidigare misstänkliggjort. Ändå segar sig processen framåt, och kan emellanåt bli riktigt bra.
Häromdagen presenterade regeringens särskilda utredare ett förslag om förbud mot kusinäktenskap, ett ämne som för några år sedan betraktades som helt apart, därefter djupt kontroversiellt…//
//… Runt om i världen existerar olika äktenskapsmönster. Uppskattningar visar att drygt en miljard av världens befolkning bor i länder där 20–50 procent av alla äktenskap ingås av parter som är sysslingar eller i närmare släktskap. Det är vanligast just i den del av världen varifrån människor de senaste decennierna har sökt asyl i Sverige: Mellanöstern, Nordafrika och Västasien, exempelvis Afghanistan.
Irak har cirka 30 procent kusinäktenskap, och upp emot 60 procent med andra släktingar. Där finns en sedvänja – ”nahwa” – som innebär att manliga släktingar eller klanmedlemmar anses ha rätt att förhindra äktenskap mellan en kvinnlig kusin och en man utanför klanen.
Palestina har uppemot 35 procent kusinäktenskap, på sina ställen mer än 60 procent med andra släktingar. Liknande siffror gäller för länder som Egypten, Libanon, Syrien och Afghanistan.
Bara det faktum att andelen kusinäktenskap korrelerar med graden av svågerpolitik och korruption i ett land är skäl nog att förbjuda det. Därtill kan läggas den ökade risk för genetiska sjukdomar hos barn till föräldrar som är kusiner…//

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *