Det är viktigt att utbildnings- och administrativa platser relaterade till barn ska vara neutrala för att främja en inkluderande och jämställd miljö. Det innebär att dessa platser inte bör främja någon specifik kön, religion, etnicitet eller socioekonomisk bakgrund. Istället bör de vara öppna för alla och erbjuda en trygg och respektfull atmosfär där alla barn kan känna sig välkomna och accepterade. Det kan innebära att undvika stereotypa färger, bilder eller leksaker och istället skapa en miljö som uppmuntrar till kreativitet och lärande för alla barn.

Motivering:

Att lärare, fröken som bära religiösa och politiska symboler är en direkt stämpel och inverkan av sin tro och sin politik på skolan. Skolan ska vara neutral inte en anvisning på olika partiska emblemen. Religion tillhör privatlivet, inte det offentliga sektorn.

Att läckrare och sjuksköterska bär religiösa och politiska symboler är en direkt stämpel och inverkan av sin tro och sin politik på arbetsplatsen. Sjukhus ska vara neutral för att baserat på beprövad erfarenhet och vetenskap och inte flagas med olika religiösa eller politiska symboler.

Att alla offentliga sektorn och platser som direkt eller indirekt är knuten till barn ska vara neutrala.

Det är av yttersta vikt att säkerställa att barns rättigheter skyddas och att de befrias från påtvingade religiösa symboler och täckande. I en sekulär och demokratisk stat som Sverige förväntas alla medborgare omfatta normen om allas lika värde och lika behandling. Som ett land som har antagit och genomfört FN:s barnkonvention, är det vår plikt att säkerställa att barnperspektivet alltid beaktas och att barn har rätt till utbildning, lek och utveckling utan att påverkas av religiösa och politiska påbud.

Religion får aldrig tillåtas att styra barns utveckling och liv, och det är beklagligt att religion fortfarande har en betydande inverkan på barns liv i dagens samhälle. Genom att tvinga barn att bära religiösa symboler och täckande begränsas deras möjligheter till fullständig deltagande i samhället och i skolans aktiviteter. Detta leder till könssegregation och diskriminering, vilket strider mot principen om allas lika rättigheter.

  • Att förbjuda alla former av synliga symboler för politiska, filosofiska eller religiösa övertygelser i skolan och arbetsplatsen som är anknuten till barn som kan vara berättigat med hänsyn till arbetsgivarens behov av att visa upp en neutral profil gentemot lärare, fröken och vårdpersonalen … att förebygga sociala konflikter
  • Att förtydliga lagstiftningen och skollagen för att förhindra vårdnadshavare från att hindra sina barn att delta i gymnastiklektioner, läger, bad vid stränder, samt sex- och samlevnadsundervisning.
  • Att tillkännage detta till FN:s generalförsamling för Barnkonventionen

 

Karim Shamohammadi

Ordf. Riksförbundet Barnen först

2024-02-29

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *