Foto: Jeppe Gustafsson/TT

SVAR MED INSÄNDARE. Enligt islam är barn, sjuka och gamla är undantagna från fastemånaden ramadan. Att låta barn fasta är barnmisshandel och borde oroanmälas till sociala myndigheter, skriver Karim Shamohammadi, ordförande i föreningen Barnen först.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Valley Ghanem har en insändare (DN den 29 april 2021) beklagat sig över att skolor och kommuner vädjar till muslimska föräldrar att inte låta barn fasta under ramadan. Hon anser att det är muslimers rätt och tillhör religionsfriheten. Frågan är: Religionsfrihet för vem?

”Skolan tror sig veta bättre än muslimska föräldrar vad som är bäst för deras barns fysiska och psykiska hälsa”, skriver hon. Jag håller tvärtemot med skolorna och anser att det finns andra som är bättre på att förstå dessa barns bästa.

Enligt islam är barn, sjuka och gamla är undantagna från ramadan. Varför vill då muslimska föräldrar envisas med att låta sina barn göra ramadan?

De går i skolan och har aktiviteter, och samtidigt kräver föräldrarna att barnen ska gå utan mat och dryck, hungrig och törstigt hela dagen. Frågan är varför man gör så mot sina barn? Ghanem menar att det ” fyller en viktig funktion andligt, socialt och för inlärning”.

Här avslöjar hon sig: en inlärning, det vill säga indoktrinering. Barn vill vara sina föräldrar till lags och är i ett totalt underläge om de utsätts för förtryckande åtgärder.

Att låta barn göra ramadan är snarare barnmisshandel. Det är inte barnens religionsfrihet Ghanem försvarar. Det är hennes egen där hon tar sig rätten att utnyttja sina barn. Ett barn har ingen religion. Det är föräldrarnas religion som barnen indoktrineras i.

Ska vi tala om religionsfrihet också för barn ska de inte enbart få ta del av föräldrarnas religiösa uppfattningar, utan också andras och ha rätten att slippa religion. Att välja religion och att välja bort religion, det är religionsfrihet.

Att dessutom hänvisa till barnens ”vilja” att göra ramadan är inte ansvarstagande eftersom barn inte har förmåga och kunskap och inte heller är myndig att ta ansvar och veta konsekvenserna av att avstå från mat och dryck.

Nej, Valley Ghanem, att låta barn göra ramadan handlar inte om religionsfrihet för barn. Det är snarare barnmisshandel och borde oroanmälas till sociala myndigheter.

Slutligen vill jag uttrycka mig en av mina hemska upplevelser under barndomen i en mening: Jag glömmer aldrig när jag fastade och blev omskuren.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *