Riksförbundet Barnen Först

Internationell kampanj för Barnens rättigheter

 
Bangladesh vill tillåta barnäktenskap – trots kritik

Publicerad: den 18 januari 2017

Civilsamhället beskriver den nya lagen som ett steg bakåt och varnar för fler våldtäkter, fler tidiga graviditeter och mer våld i hemmen.

Parlamentet i Bangladesh planerar att driva igenom en ny reform som ska göra det lagligt för flickor under 18 att gifta sig i ”särskilda fall”. Trots att giftemål hos flickor under 18 och män under 21 är förbjudet enligt lag är Bangladesh ett av de länder som har flest barnäktenskap i världen.

Lagförslaget kritiseras av Girls not Brides, en global allians av biståndsorganisationer som arbetar mot barnäktenskap. I ett uttalande säger de att mängden barnäktenskap har minskat den senaste tiden och att det nya lagförslaget innebär ett steg bakåt, både för landet och för organisationens arbete.

”Vi har arbetat med tusentals tjejer som avslutat sin utbildning, blivit bortgifta, burit barn för tidigt och tvingats gifta sig med personen som förgripit sig på dem. Det är helt enkelt oacceptabelt”, säger en förespråkare för Girls not Brides.

Enligt Girls not Brides så innehåller den föreslagna lagen ingen definition av vad ett ”särskilt fall” innebär. Premiärministern Shejk Hasina har försvarat lagen och menar att ett särskilt fall kan vara till exempel en oplanerad graviditet eller ett sätt att skydda flickans eller familjens ”ära” i ett väldigt konservativt samhälle.

Bara Niger, Centralafrikanska republiken, Chad, Mali och Guinea har fler barnäktenskap än Bangladesh, trots att man har försökt stärka rättssäkerheten och skärpa straffen mot förövare.

Enligt en ny rapport från Unicef var 52 procent av flickorna gifta innan 18 års ålder och 18 procent var gifta innan de fyllt 15. De huvudsakliga orsakerna är dels kulturella och religiösa, men de är också kopplade till fattigdom och föräldrarnas vilja att skapa en ekonomisk trygghet för sitt barn.

Att hemgiften ökar ju äldre en kvinna blir är också en orsak till att många flickor gifts bort tidigt.

Björn Widmark

 
 Nyhet:
 
 Pressmeddelande:
 • Stop Child Abuse
 • The circumcision of children should be immediately banned!
 •  Campaigns
   
   
  Contact Address:

  Box 3225
  10364 Stockholm - Sweden

  Barnenförst:

  barnenforst@hotmail.com
  0046-76-995-6754 / 0046-70-852 67 16

  Donation:

  Bank giro: 5080-2065
  Postgiro: 128012-2

  © 2004 - 2018 / All rights belong to the Children First Now (CFN).